Winterpeen

Vanaf  0,30

Een winterpeen weegt: klein – 130 gram groot – 270 gram De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste witte wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De oranje wortel werd een aantal jaren later ook over de rest van Europa verspreid. Over de kleur van de wortel zijn meerdere hypotheses. Zo liep de Nederlandse agrarische sector in de 16e eeuw enorm voor op die van de rest van de wereld. Hierdoor slaagden de Nederlandse boeren erin om oranje wortels te kweken. Vanwege de nationale kleur van Nederland, werden de oranje wortels opgedragen aan de Nederlandse koninklijke familie, Van Oranje-Nassau. Lange tijd dacht men dat de oranje wortels waren gekweekt als eerbetoon aan Willem van Oranje-Nassau. Maar uit onderzoek is gebleken dat de oranje wortels al voor deze tijd bestonden. Dit is dan ook de reden dat oranje wortels in het buitenland nog steeds als “Dutch carrots” bekend staan. Smaak: winterpeen heeft een zoete smaak. Bewaren: Op een koele donkere plek Bereiden: Winterpeen kan zowel met als zonder schil worden gegeten. In gerechten wordt meestal de schil verwijderd met een dunschiller. Het meest bekende gerecht is hutspot, een stamppot van peen en ui. Tevens leent de peen zich goed voor in salades en rauwkosten. De peen wordt dan julienne gesneden Inhoudsstoffen Enige voedingswaarden van 100 gram verse peen is:[6] Energetische waarde 173 kJ (41 kcal) Koolhydraten 9,6 gram Eiwit 1 gram Vet 0,2 gram Vitamine C 5,9 mg Bètacaroteen 8 mg Vitamine B1 0,07 mg Vitamine B2 0,06 mg Calcium 33 mg IJzer 0,3 mg