Prei (per stuk)

 0,65 per stuk

Een prei weegt ongeveer:
dun – 200 gram
middel – 400 gram
dik – 600 gram

Prei is jaarrond beschikbaar. In Nederland zijn Noord-Brabant en Limburg de belangrijkste teeltgebieden, in België is dat vooral midden West-Vlaanderen. Prei was vanouds een belangrijke herfst- en wintergroente. Door gebruik te maken van verschillende rassen is het nu mogelijk het hele jaar door prei aan te voeren. Doordat de prei in mei begint te bloeien wordt de laatste winterprei gerooid midden tot eind april en ongeschoond in koelcellen op -1 °C bewaard. Deze prei kan zo tot eind juni bewaard worden. Pas wanneer deze prei dan uit de koelcellen gehaald wordt, wordt ze geschoond. De rassen van prei worden naar de tijd van oogsten ingedeeld in zomer-, herfst- en winterprei. De zomer- en herfstrassen hebben een langere schacht dan de winterrassen.

Smaak:
Prei heeft een pittige aromatische smaak.

Bewaren:
In de koelkast < 6°C
Bereiden:
Bovenste uiteinde (klein stukje) van het groene blad verwijderen en het stukje wortel afsnijden. Snij de prei in de gewenste vorm (ringen, stukjes, moten) en daarna goed wassen.

Roerbakken: prei in hete olie gedurende enkele minuten omscheppen.
Koken: kook de prei in weinig water in 8-12 minuten gaar. Prei kan worden gekookt, gestoofd, geroerbakt of rauw worden gegeten

Voedingsstoffen
100 gram verse, rauwe prei bevat aan voedingsstoffen:

Energetische waarde 130 kJ
Koolhydraten 5 gram
Eiwit 2 gram
Vet 0,3 gram
Vitamine C 25 mg
Vitamine B1 0,12 mg
Vitamine B2 0,04 mg
Calcium 60 mg
IJzer 1,0 mg
Caroteen 0,6 mg
Folaat 0,6 mg