Courgette

 2,99 per stuk

Een courgette (ook wel: mergpompoen) is de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie, die als groente wordt gegeten. Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent. Een courgette kan geel of groen zijn. Het behoort tot de gemakkelijkst te telen groentes in een gematigd klimaat. De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten, maar ze kan ook rauw worden gegeten. Ook kan de vrucht in blokjes gesneden als een soort augurk ingelegd worden in azijn met kruiden. De meeste mensen vinden een courgette het best eetbaar als die niet te dik en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. De kleine vruchten waar de bloem nog aanzit, worden verhandeld als ‘courgette fleur’ en worden in ItaliĆ« en Griekenland als een delicatesse beschouwd. De bloem kan gefrituurd of gevuld worden. Van oorsprong bevatten courgettes de giftige stof cucurbitacine, maar telers zijn er via plantenveredeling in geslaagd het gehalte van deze stof tot praktisch nul terug te dringen. Niettemin komt het soms voor dat zelf gekweekte courgettes toch te hoge concentraties cucurbitacine bevatten. Deze stof geeft een bittere smaak. Het wordt daarom afgeraden om courgettes, komkommers en pompoenen te eten die bitter smaken, aangezien cucurbitacine dodelijk kan zijn. Zo overleed in 2015 een Duitser na het eten van een zelf gekweekte courgette. Voedingsstoffen De voedingswaarde van 100 gram verse courgette is: Energetische waarde 67 kJ Koolhydraten 4 gram Eiwit 0,6 gram Vet 0,1 gram Vitamine C 17 mg Caroteen 0,20 mg Vitamine B1 0,05 mg Vitamine B2 0,09 mg Calcium 15 mg IJzer 0,4 mg